23-03-200400:00

З 23 по 26 березня Верховна Рада має розглянути законопроекти

Протягом пленарного тижня з 23 по 26 березня 2004 року Верховна Рада України має розглянути законопроекти "Про третейські суди (арбітраж)" та "Про нотаріат". Законопроекти внесено народними депутатами України. В розробці проектів взяло участь Міністерство юстиції України.

Законопроектом "Про третейські суди (арбітраж)" пропонується врегулювати на законодавчому рівні процедуру третейського вирішення спорів та порядку створення третейських судів. Передбачається, що Закон сприятиме гармонізації законодавства України з норами міжнародного права та відповідатиме міжнародній термінології, що застосовується для визначення цієї суспільно-правової інституції. Законопроект визначає: завдання та принципи діяльності третейського суду; систему організації третейських судів в Україні; процес третейського розгляду; процедуру набрання чинності та виконання рішень третейських судів; третейське самоврядування.

Необхідність прийняття нової редакції Закону "Про нотаріат" зумовлена необхідністю вирішення широкого кола проблем організації і функціонування нотаріату в Україні. Зокрема, на основі здобутків міжнародного досвіду у цій сфері та з урахуванням змін національного законодавства після прийняття у 1993 році Закону України "Про нотаріат". А також створенням правових, організаційних умов для вступу України до Міжнародного союзу латинського нотаріату, який об'єднує більше 70-ти країн світу. Нова редакція Закону змінює структуру Закону, його концепцію, ліквідує й додає більше 30-ти нових статей, змінює та доповнює більше 60 відсотків статей, що залишилися у новій редакції Закону, пропонується прийняти саме нову редакцію Закону.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua