22-03-201811:53

Харківщина: керівництво Департаменту пробації, представники делегації Місії NORLAU та Міністерства закордонних справ королівства Норвегії обговорили перспективи впровадження пробації в Україні

21 березня 2017 року в конференц-залі управління пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції пройшла робоча зустріч норвезької делегації Місії NORLAU у сфері пробації спільно з директором Департаменту пробації Міністерства юстиції Олегом Янчуком та начальником управління пробації Ірини Яковець.

Олег Янчук, відкриваючи робоче засідання, ознайомив присутніх з презентацією «Впровадження пробації в Україні: стан та перспективи». У своєму виступі він розповів про інструменти пробації та її ресурси сьогодні, наголосив на важливості сприяння в роботі пілотного проекту у Харківській області, про необхідність розвивати вже напрацьований матеріал з впровадження досвіду європейських країн.

Ірина Яковець, у свою чергу розповіла про розвиток пробації в Харківському регіоні, досягнення та результати роботи. Спікер висловила сподівання, що проект NORLAU розширить практику застосування видів покарань в послідовний, пропорційний та передбачуваний спосіб, удосконалить процес навчання працівників пробації, посилить взаємодію між установами виконання покарань, органами пробації та іншими інституціями для удосконалення адаптації засуджених.

"Розробка концепції впровадження моделі "Центру напівдороги" з врахуванням зарубіжного досвіду - це важливий крок на шляху соціальної адаптації та реабілітації колишніх засуджених" - наголосили міжнародні експерти.

Перспективи впровадження пенітенціарної пробації зарубіжні партнери оцінили на прикладі Качанівської виправної колонії (№54).

Нагадаємо, що у 2016 році між Міністерством юстиції України і Міністерством юстиції та громадської безпеки Королівства Норвегія було підписано угоду про співробітництво в процесі впровадження пробації в Україні. Проект  має на меті зниження показників повторних правопорушень, сприяння в реінтеграції правопорушників у суспільство, зменшення кількості ув"язнених та підвищення рівня безпеки суспільства в цілому.

 

Департамент пробації