24-05-201816:20

У Києві відбувся круглий стіл «Інститут помилування в Україні»

23 травня 2018 року Національною академією правових наук України разом з Інститутом кримінально-виконавчої служби за підтримки Департаменту з питань помилування Адміністрації Президента України та Пенітенціарної асоціації України проведено круглий стіл на тему: «Інститут помилування в Україні». Захід відбувся на базі Київського регіонального наукового центру Національної академії правових наук України.

Круглий стіл проведено як спосіб діалогу між представниками наукової спільноти, Київського регіонального центру академії правових наук, Департаменту з питань помилування Адміністрації Президента України, політичними та громадськими діячами, а також практичними працівниками органів та установ виконання покарань. У ході дискусії були обговорені такі питання, як аналіз проблем у вітчизняній процедурі помилування та її вдосконалення в Україні з урахуванням міжнародного досвіду.

У роботі круглого столу взяли участь близько 40 учасників, в тому числі 5 академіків.

Науковий захід відкрили Кузнєцова Наталія Семенівна, віце-президент – керівник Київського регіонального центру НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН Україния; Оніщенко Наталія Миколаївна, завідувач відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, академік НАПрН Україния;Бараш Євген Юхимович, начальник Інституту кримінально-виконавчої служби, доктор юридичних наук, доцент, Заслужений діяч науки і технікия; Торкунов Олег Миколайович, заступник начальника Адміністрації з питань дотримання прав засуджених та осіб взятих під варту.

З вітальними словами та актуальними доповідями до учасників круглого столу звернулись академіки  Національної Академії правових наук: Тихий Володимир Павлович, Шакун Василь Іванович. Народні депутати України: Алексєєв Ігор Сергійович,  Марченко Олександр Олександрович. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Жупанов Дмитро Володимирович; керівник Департаменту з питань помилування Адміністрації Президента України Букалов Олександр Павловичя; член-кореспондент НАПрН України Музика Анатолій Ананійович; Головний науковий співробітник Інституту законодавства Верховної Ради України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, заслужений юрист України Ярмиш Олександр Назарович, керівник Відділу у  справах душпастирства  у пенітенціарній системі України Костянтин Пантелей  та інші представники громадстьких організацій та наукової спільноти. 

В рамках круглого столу відбулась презентація колективної монографії «Інститут помилування в Україні та світі» та обговорення найбільш актуальних питань щодо помилування. Зокрема, дискутувалися такі теми: загальні засади здійснення помилування в Україні; історія розвитку та світовий досвід функціонування інститут помилування засуджених; підготовки матеріалів установами виконання покарань за клопотаннями про помилування засуджених; критерії помилування засуджених актуальні питання помилування засуджених до довічного позбавлення волі.