21-03-201815:23

У Кропивницькому керівники юстиції та поліції обговорили методи посилення відповідальності злісних неплатників аліментів

Представники органів місцевого самоврядування, державної виконавчої служби, поліції, карного розшуку, центрів зайнятості і сервісних центрів МВС будуть спільно взаємодіяти в напрямі стягнення заборгованості зі сплати аліментів на Кіровоградщині.

Про це стало відомо під час проведення наради під головуванням Світлани Лобанової – заступника голови Кіровоградської обласної державної адміністрації.

«Під час реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» почали вирішуватися важливі соціальні питання, на які впродовж тривалого часу шукали відповіді сотні тисяч громадян. Зокрема йдеться і про стягнення аліментів з недобросовісних батьків, які ухиляються від утримання власних дітей. З початку року шляхом примусового впливу на боржників вдалося ліквідувати 18,8 млн грн заборгованості. Завдяки цьому ми відновили права 11 608 дітей на отримання аліментів. Після налагодження взаємодії державних виконавців з правоохоронними органами результати будуть ще кращими. Йдеться про вироблення єдиної практики розшуку злісних боржників та їх приводу до виконавчої служби, тимчасове вилучення у неплатників водійських посвідчень і притягнення їх до виконання соціально корисних робіт під контролем служби пробації», – відзначив керівник обласної юстиції Вадим Гуцул.

Відзначимо, новий закон щодо посилення відповідальності злісних неплатників аліментів вступив в силу 6 лютого 2018 року. Він передбачає обмеження злісних неплатників, які мають заборгованість впродовж шести та більше місяців, у обмеженні їх в праві полювати, користуватися автівками, зброєю і виїжджати за кордон. Завдяки використанню нових інструментів було ліквідовано 4 млн грн заборгованості з аліментів.