30-11-201716:37

Від слів до дій! Херсонська юстиція оголосила боротьбу з неплатниками аліментів

За ініціативи Президента України Петра Порошенка 2018 рік оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», завдяки якому українці отримають інформацію про свої права, а також навчаться використовувати ці права і, за необхідності, захищати їх.

З цього приводу 30 листопада в приміщені Херсонської обласної державної адміністрації відбулася прес-конференція на тему «ЧУЖИХ ДІТЕЙ НЕ БУВАЄ!», в результаті якої оголошено початок спільної реалізації проекту Мін’юсту "Чужих дітей не буває" на Херсонщині.

Таке рішення було підтверджено підписанням тристороннього меморандуму між Херсонською обласною державною адміністрацією, Головним територіальним управлінням юстиції у Херсонській області та Головним управлінням Національної поліції в Херсонській області про співпрацю та партнерство у реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!».  Згідно з ним вже з першого грудня буде створено мобільні робочі групи для здійснення виїздів за місцем проживання боржників аліментів.

Голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв зазначив: «У рамках проекту «Я маю право» на Херсонщині вже  реалізовано один з чотирьох напрямів -«АгроРейдериСтоп». Сьогодні ми розширюємо межі нашої співпраці з Мін’юстом, а саме втілюємо новий напрям – «Чужих дітей не буває». Його мета – захистити батька-одинака та дітей шляхом прийняття Закону про посилення відповідальності за жорстку несплату аліментів».

«У Європейській країні є недопустимим дозволяти, щоб діти страждали від безвідповідальності батьків, які не сплачують аліменти. В нашій області з 20 тисяч батьків, які повинні сплачувати аліменти за рішенням суду, 4 тисячі ухиляються», - наголосив начальник Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Костянтин Хутковський.

Якщо проект Мінюсту «Чужих дітей не буває» передбачає лише теоретичне інформування громадськості про їхні права, то закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 10.11.2017, прийнятим депутатами Верховної Ради у першому читанні, має на меті більш радикальні заходи. Згідно з ним запроваджено низку новацій щодо посилення відповідальності неплатників, які мають заборгованість зі сплати аліментів. А саме:

 - Позбавлення боржника права виїзду за кордон до ліквідації заборгованості.

- Позбавлення боржника права не надавати згоду на виїзд дитини за кордон.

- Позбавлення боржника права керувати автомобілем, використовувати зброю й полювати.

- 2 місяці суспільно корисних робіт для боржника, оплата за які піде на погашення боргу дитині.

Також незабаром імена тих, хто забув про свою дитину, стануть відомі всій Україні. Їх внесуть у відкритий реєстр злісних неплатників аліментів.

За словами начальника Головного управління Національної поліції в Херсонській області Артура Мєрікова з початку року працівниками Головного управління Національної поліції в Херсонській області в Єдиний РДР внесені відомості про відкриття 308 кримінальних проваджень за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ст.164 Кримінального кодексу України «Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей». За 261 фактом досудове розслідування у кримінальних провадженнях припинено. У 260 випадках у зв’язку із погашенням боргових зобов’язань зі сплати аліментів поліцією прийняті рішення про закриття кримінальних проваджень на підставі п.1 та п.2 ч.1 ст.284 Кримінального процесуального кодексу України «Встановлення відсутності події кримінального правопорушення або відсутності в діянні складу кримінального правопорушення». Одне кримінальне провадження направлено до суду з обвинувальним актом. На теперішній час в підрозділах поліції залишаються 47 кримінальних проваджень, по яким триває досудове розслідування. Також з початку 2017 року за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей за матеріалами виконавчої служби в розшук були оголошені 204 чоловіка. В ході розшукових заходів працівники поліції Херсонської області встановили місцезнаходження 34 громадян. На сьогоднішній день залишаються нерозшуканими 170 правопорушників. З метою належного виконання громадянами зобов’язань зі сплати аліментів на утримання дітей дільничні офіцери поліції та працівники ювенальної превенції постійно проводять просвітницьку роботу серед населення, в ході якої поліцейські роз’яснюють громадянам права щодо виплати аліментів на дітей та санкції, які можуть вживатися до осіб, які ухиляються від вказаних виплат.