11-03-201618:00

План дій щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, зокрема, покликаний унормувати майнові права осіб, які проживають разом - Мін’юст

Ідеологія законопроекту про легалізацію в Україні зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар, який має бути розроблений у 2017 році, - це необхідність законодавчого унормування майнових і немайнових прав між людьми, які проживають разом. Зокрема, йдеться про володіння та наслідування майна, утримання одного партнера іншим в разі непрацездатності, конституційного права несвідчення проти свого партнера.

При цьому жодних норм, які б розширювали поняття шлюбу чи узаконювали одностатеві шлюби, даний документ не міститиме. А всі заяви про зворотне є не більше, ніж політичними інсинуаціями.

Прийняття даної стратегії є обов’язком, який взяла на себе Україна в рамках процесу візової лібералізації з країнами Європейського Союзу.

Нагадаємо, що розробка Національної стратегії прав людини проводилася Кабінетом Міністрів на виконання Указу Президента. Після її прийняття в шестимісячний термін мав бути розроблений план дій, який би передбачав конкретні дії з реалізації стратегії.

До розробки Плану дій щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини Міністерством юстиції було залучено понад 250 правозахисників, громадських діячів, а також представників міжнародних організацій. Спільними зусиллями вони в робочій групі напрацювали текст плану.