11-05-201618:24

Децентралізація послуг Мін’юсту добралася до невеличких селищ, - Павло Мороз

«Вітаю жителів села з відкриттям ЦНАПу. Я сподіваюся, що поява даного закладу полегшить та якісно покращить процес отримання адміністративних послуг тут і в навколишніх населених пунктах», - зазначив заступник Міністра юстиції.

Він нагадав присутнім, що раніше здійснення реєстраційних дій більше нагадувало смугу випробувань, а не зручний сервіс.

«Величезні черги, через монополію часто вимагалися хабарі. Після передачі функцій з’явилася здорова конкуренція між суб’єктами реєстрації. Якщо вас не влаштовує один, то ви можете звернутися до іншого та за помірну плату отримати якісний сервіс”, - зазначив заступник Міністра.

Новопетрівська сільська рада добровільно перейняла функції реєстрації від Мін’юсту. У тестовому режимі ЦНАП надавав послуги з початку березня. За цей період було опрацьовано 238 пакетів документів. 

«Ініціатива сільської ради взяти на себе функції реєстрації говорить про готовність громади до відповідальності», - підкреслив Павло Мороз.

Заступник Міністра відзначив, що децентралізація дозволила передати великий фінансовий ресурс з Києва на місця.

«Усі кошти, сплачені за послуги реєстраторів, потрапляють до сільського бюджету, а яким чином розпоряджатися надходженнями ‑ вирішує громада. Фактично, людям повертаються їхні ж гроші у вигляді соціальних благ”, - зауважив він.

Заступник Міністра юстиції наголосив на тому, що Мін’юст лишив за собою лише функцію контролю. На сьогодні працює Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації як дорадчо-консультативні органи при Міністерстві юстиції.

«Сподіваюся, скарг на дії реєстраторів цього нового ЦНАПу ми не отримаємо. Відкриття такого закладу ‑ це дійсно європейський підхід, покликаний зробити життя громади комфортнішим», - резюмував Павло Мороз.